24 June 2009

Exclusieve film

Men neme film. En naargeestige IJslandse stemmingen! En vrienden. Wat heb je dan? Iets heel goeds! Misschien wel een filmavondje bij Elvar en Kirsty thuis. Elvar de IJslander is niet alleen fotograaf, maar ook filmmaker. En ik had al vaak aan zijn kop gezeurd dat ik zijn maaksels graag es zou zien. Maar het gebeurde steeds niet! Ik voelde me al onwaardig. Je zou toch zeggen dat een filmmaker graag pronkt met zijn creaties.

Laatst sprak ik Kirsty toevallig, en het onderwerp kwam langs. Kirsty verzekerde me dat Elvar inderdaad graag zijn films vertoont, maar dan als goede gastheer ook diner wil aanbieden, en wat er zoal bij een vertoning kan horen, maar dat het dan veel sociaal geregel wordt, en zijn verlegenheid dan de overhand neemt. Maar nu zou zij het wel regelen! Mooi dat, van die lui die elkaar aanvullen.

En zo kwam het ervan! Er kwamen nog drie dames. Er was pizza en salade en knoflookbrood en chocolademuffins met vanille-ijs. Geweldig! Maar het ging om de films. Het is niet eenvoudig naam te maken als filmmaker, en Elvars oeuvre is dan ook nog niet groot. Ik hoop van harte dat dat nog verandert. Maar nu zouden we slechts twee films zien, met een gecombineerde duur van 12 minuten.

We begonnen met "the cookie". Een parodie op Russisch roulette. En een parodie op het genre met duistere types in duistere kamers met kringelende rookwolkjes en wantrouwig machismo. Voor wie het geduld heeft de site te bekijken (aanrader!): die vent op foto nr. 9 is Elvar zelf.

En dan, slechts 5 minuten lang, maar prijswinnend, en terecht; "Ragnarök"! Een mooie apocalyptische film. Deed me denken aan "on the beach" (het boek dan; de film heb ik niet gezien). Beide films zagen we twee keer; eerst blank, en daarna met een introductie door Elvar zelf. Bij the Cookie was die introductie wel vrij noodzakelijk want we snapten hem niet helemaal, al was de sfeer onmiskenbaar. En Ragnarök spreekt voor zich. Met Elvars uitleg krijg je een paar details mee die je anders mist, maar desondanks staat de film als een huis. Sjiek hoor, dergelijke doomscenario's op een presenteerblaadje aangeboden krijgen, ingeleid door de maker zelf! Ik was al bang dat het er niet meer van ging komen voor mijn vertrek, maar gelukkig was dat ongegrond. Ik prijs mij gelukkig!

No comments: