01 November 2008

Winterkajakken

Nachtkajakken is één ding. Winterkajakken net weer wat anders.
Er ligt sneeuw en het vriest. Best bijzonder om door de sneeuw naar het boothuis te lopen en er een kajak uit te halen. Het was deze keer laag water, dus er was veel strand. Het meeste ervan sneeuwvrij, omdat het na de laatste vloed niet meer gesneeuwd had. Mooi.

Wat niet veranderd is sinds de laatste keer is dat ik op afzienbare tijd een waterdichte hoofdlamp en overige lamp moet kopen. Het woei nogal deze keer; Tana voelde zich al bijna omslaan. En die komt er wel, maar mocht Sanja (die zonder dry suit kajakt) omslaan heeft ze niet veel tijd voor ze onderkoeld raakt. En ze kan zichzelf op zich redden, maar toch; iedere seconde in het koude water is er een teveel, dus het is belangrijk dat we zorgen dat we er snel bij kunnen zijn als het gebeurt. En dat wil je geen tijd verspillen met zoeken...


Wat wel een verschil maakt tussen normaal nachtkajakken en winterkajakken: het is in de winter belangrijk met beleid die kajak in te klimmen. Omdat ik vorige keren, met veel zachter weer, al gemerkt had dat je ontzettend kouwe voeten krijgt van het vanuit de zee in je kajak stappen (je "wet suit" schoenen lopen vol, en dat kouwe water blijft je koelen, en omdat je met je onderlijf geen klap doet warm je ook niet meer op) lette ik op dat ik vanaf een balk de kajak in stapte, teneinde droge voeten te houden. En dan zit je in je kajak, en moet je afduwen. Ik maakte de fout dat te doen met mijn hand in het water. Dom! Ondanks dat je met je handen wél wat doet blijven ze toch heel lang koud als ze in een natte handschoen zitten. Volgende keer als een volkomen ballerina die kajak in, en droog afduwen. En dan kijken tot wat voor temperaturen het leuk blijft...No comments: