05 November 2008

Madrugada - voor het laatst?

Als er hier een te pruimen artiest optreedt moet je er bij zijn. Zo vaak gebeurt het niet. En Madrugada zou komen. Dus daar togen we heen, met een paar man.

De jongens van Madrugada zijn een beetje de helden van het noorden. Zo vaak breken er geen noord-Noren internationaal door. Je hoort ze hier ook heel veel op de radio. En ik wist al dat het een goeie live band is.

Uit: Nordlys; foto: Lina Livsdatter

In 2007 sloeg de gitarist de hand aan zichzelf. Heel sip. In de media zeggen ze zoiets hier niet; je moet een Noor hebben om zoiets voor je te vertalen. Er staat dan alleen dat iemand dood is. Blijkbaar vinden ze het een inbreuk op iemands privacy om ook erbij te vertellen waaraan iemand dan overleden is. Ik moet es opletten of "natuurlijke oorzaken" wel vermeld worden. Indien ja is het makkelijk: geen doodsoorzaak = zelfmoord. Omslachtige types hier. En het komt minder zelden voor dan je zou hopen; een tijdje terug viel me een liedje op op de radio, en ik zocht es op wat het was. Bleek het laatst opgenomen nummer van wederom een zelfmoordenaar te zijn geweest. "The cool song", van St. Thomas.

Maar terug naar Madrugada. Na het wegvallen van de gitarist maakten ze nog één album, en een bijbehorende tournee, maar de media roepen dat dat allemaal ter afscheid is, en ze er na afloop daarvan mee kappen. Hun eigen website maakt daar overigens helemaal geen melding van.

Het publiek maakte het niet uit of het echt de laatste keer in Tromsø zou zijn of niet. De band speelden de zaal plat, zoals het hoort.

Uit: Nordlys; foto: Lina Livsdatter

2 comments:

Anonymous said...

Da's vast niet van Aquino...die was tegen zelfmoord, denk ik. :)

Marijn

Margot said...

En die heb ik nog nooit op de Noorse radio een liedje horen zingen! Bij mijn weten.

Zou wel wat zijn, trouwens...