25 November 2008

Glattkjøring

Het is hier volkomen normaal dat er ijs op de weg ligt. Dat een slipcursus hier deel uitmaakt van het normale rijschoolcurriculum is dan ook niet heel raar. Vandaag was het mijn beurt!
Eerst doen ze wat theorie, en dan kan je de baan op. Pret! Van tevoren schakelen ze de ABS uit. En ga dan maar plastic voetgangers dodgen. Één set op de rechterbaan, en kort erachter nog zo'n stel op de linkerbaan. Kansloos! Die 1e twee redden het wel als ik rij, maar dat tweede koppel is ten dode opgeschreven. En de auto staat daarna in de sneeuw naast de baan. Of achterstevoren.

En dan is er nog de s-bocht. Met ijs, natuurlijk. Moet je met 20 km/h doorheen. En 25. En 30. En 35. En 40. En 45. En harder heeft geen zin want het is niet te doen. De andere dame zag op een gegeven moment noodzaak tot remmen, en trapte per ongeluk op het gaspedaal. Gelukkig hebben ze daar een tractor klaarstaan die je weer uit de anderhalve meter hoge berg sneeuw kan vissen...

Daarna mag je het nog es doen mét ABS. Wát een uitvinding! Geen voetgangerlijken meer op mijn motorkap. Helaas heeft de Subaru dat niet. Spring niet voor mijn auto als de weg verijsd is! En bij voorkeur ook niet als de weg spic en span is!

Maar al dat rijden is natuurlijk nog niet genoeg. We kregen nog wat voorlichtingsfilmpjes te zien, en werden zelfs als amateur-crash test dummies gebruikt (in zo'n autostoel op wieltjes op een hellend frame, met abrupte stop op het eind), en wie schetst mijn verbazing: we kregen zelfs kinderstoelenonderricht! Ze hadden drie modellen, en wij leerlingen moesten die bevestigen, en dan werd er nog even gedemonstreerd hoe goed de stoelen waren. En waar je dus op moet letten mocht je er zoëen zelf nodig hebben. Die Noren doen zoiets grondig.

Dat van die kinderstoelen geloof ik wel. En ik ben van mezelf al vrij consciëntieus met gordels. Maar ik ga maar es kijken of je het slipgedeelte van zo'n cursus ook buiten de rijschool om kan doen! Es zien of ik ook zonder ABS alle vier de voetgangers in leven weet te houden...

2 comments:

Anonymous said...

Wat een mooi woord zeg: "Glattkjoring" (Maar dan met een slash)". Overigens vroeg ik mij wel even af wat "De goden verzoeken" in het Noors is toen ik las dat jij geacht wordt verantwoord met kinderen om te springen.

Henco

Margot said...

Gniffel! Eh, ik denk "å friste gudene", maar ik zou het even moeten navragen voor de zekerheid. Bij Tordis! Die had al gedroomd dat ik gezakt was voor het rijexamen omdat ik veelteveel plastic voetgangers tot pulp gereden had... miewu!