15 November 2008

Lutefisk

Neem een lekkere, verse vis. Eet hem niet op! Maak hem volkomen vies door hem te drogen. Lazer hem daarna in natronloog tot hij een pH van ~12 (!) heeft, en leg hem vervolgens even hard weer te weken in water tot de natronloog er weer zo'n beetje is uitgespoeld en je tong niet spontaan oplost als je hem probeert op te eten. En gooi hem dan nog es in een pan ter finale bereiding. Dat er mensen zijn die op het idee komen zo'n vis dan alsnog op te eten is een van de grotere mirakels van deze wereld. Maar het is een min of meer accurate beschrijving van de bereiding van lutefisk.

Vorig jaar was ik in NL toen het NP lutefiskfest plaatshad. En zonder zo'n stok achter de deur ga je zoiets echt niet proberen. Dit jaar, daarentegen, was ik hier ten tijde van deze heuglijke gelegenheid. Tijd om mijn angst (wéér een) te overwinnen en lutefisk te eten.

We verzamelden in Arctandria, een van *de* visrestaurants hier, en ook de plaats waar Carsten werkt. Ik was in een puike stemming, tot het moment kwam dat ik zo'n bleke gelei-achtige klont vis op mijn bord heen en weer zag drillen. Iep!

Maar het viel alleszins mee. Merkwaardigerwijs is het best naar binnen te schuiven! Glas aquavit erbij. En natuurlijk erwtenpuree, wortelpuree, aardappels, spekjes en mosterd.

Ik had mijn camera niet bij me. Dus dit is zomaar lutefisk, met wat er zoal bij hoort. Foto: Jørn Haudemann Andersen, NRK

Na het diner was er nog het standaard NP vervolg van het feest. Bier, kantoorpand, vergaderzaal als dansvloer, vrijwillige DJ's (heb vrij veel de macht kunnen grijpen!), Noorse mannen van de ondersteunende diensten om mee te dansen (ik vond een kerel van PZ die stevig leidt!), en aan het eind met Audun (vrijwel altijd the last man standing) bierflesjes opruimen en te laat naar huis gaan. Niks mis mee!

In natronloog gedrenkte vieze dingen, dus. Als traditioneel kerstvoedsel. Waarom niet! Probeer het ook...

3 comments:

Anonymous said...

Ik mis de foto als afschrikweggend bewijs van dapperheid...

Anonymous said...

Tjonge. Ik ben nieuwsgierig. Is het mogelijk met het Nederlandse vocabulaire de smaak te omschrijven (ik heb nu 'spam, spam, spam' in mijn hoofd, maar dat is vast anders)

Henco

Margot said...

Foto is gefaald! Toen Harald-de-stevig-leidende-PZ-vent hoorde dat ik mijn camera vergeten was trok hij meteen viriel zijn iPhone en maakte er daarmee een, maar toen ik vandaag naar zijn kantoor kwam om de afbeelding in kwestie te bietsen was deze onvindbaar...

En, smaak, nou ja het gevoel is enger... das echt drilpudding. De smaak is vrij mild, eigenlijk!