21 November 2008

Bureaucratie: I hadn't seen nothing yet!

Zoals in het vorige postje al vermeld staat, was het postkantoor een zwak, maar hoopgevend lichtje aan de einder. Gisteren toog ik er met zwaar gemoed heen. Met de vraag: ik heb gehoord dat jullie ID-kaarten uitgeven; is dat zo, en zo ja, wat heb ik daarvoor nodig? Het antwoord was bemoedigend: ja, dat deden ze, en ik had ID en bewijs van mijn persoonnummer nodig. Dus vanochtend stond ik daar fris en fruitig met beide documenten te zwaaien.

En lezer, wat denkt u nu? Kreeg ik de aanvraag erdoor? Welnee! Natuurlijk niet. De dame achter de balie meldde doodleuk dat mijn Nederlandse paspoort niet geaccepteerd werd als identificatie bij zoiets als een aanvraag voor een Noorse ID-kaart. Wat heb je ervoor nodig? Een Noorse ID-kaart! Rijbewijs is ook goed. Wel %#£+*ø§@!!

Lijkt erop dat ik speciaal een rekening moet openen bij een bank die passen-met-foto uitgeeft. Anders krijg ik dat rijbewijs niet. Wat een gemuts!...en @€&!@+#*#!!


Maar: het verhaal ging verder! Tordis zocht het precieze reglement op, en las het es heel goed, en concludeerde dat er nergens staat dat pasfoto en persoonnummer op één en hetzelfde document moeten staan. Dus gewapend met paspoort en officiële toekenning van mijn persoonnummer, en een papiertje van Tordis met pagina, paragraaf en subparagraaf van het gewraakte fragment erop, toog ik terug naar het trafikkstasjon.

Ze vonden het maar moeilijk, maar ze zeiden dat ze het uit gingen zoeken en me gingen bellen. Dat klinkt een beetje als een afwijzing, maar ze vertelden erbij dat juist mensen die theorie-examen komen doen datgene is waarmee ze hun brood verdienen. Dus dat ze ook van harte hoopten dat ze positief konden antwoorden.

En ik was nog in het trappenhuis van NP toen ze belden. Het mag!
En het komt er niet van: je kan op dinsdag en donderdag theorie doen, maar komende dinsdag heb ik al slipcursus, en donderdag is er een seminar gaande. Maar de week erna ga ik los!

2 comments:

Jeroen said...

Nogmaals: Hatsee!
En gaan met die banaan dan.

Anonymous said...

...zoveel voor nummer 22...

Je moet zelf rijden en theorie doen, maar voor de rest heb je vrienden.

:)

Marijn