29 May 2009

Noren, Friezen, nerds

We gaan naar de kroeg! Ga je mee?
Het goeie antwoord daarop is meestal ja. Nee is blokkeren. Deze keer was het Stein de viriele telemarker die het zomaar out of the blue vroeg. De afdelingen data, kartografie en milieumanagement hadden een soort feestje, en de diehards stonden op het punt dat in de stad voort te zetten. En nou was ik als modderige poolklimaatmiep ook welkom.

Zo zat ik daar met allemaal serieuze lui met vaste banen. Zes Noren en een Fries. En de meerderheid van data: nerds dus! Ik probeer er ook een te worden, maar het gaat me nog niet zo goed af. Ik awk me klem (met wisselend succes), Audun probeert me aan de SQL te krijgen (met wisselend succes), Bjørn de datakerel op zijn beurt is me Ruby aan het slijten (met wisselend succes), dus de intentie is er, maar er is meer in de wereld der nerds. Marnix de VU-koffiedate had me al haarfijn uit de doeken gedaan dat ik nog veel te doen had. Ik had geen Klingon-woordenboek, geen hippe telefoon, ik ken pi maar tot 2 decimalen, ik heb geen computers die Linux draaien...

Bjørn had zo te zien wel een hippe telefoon. Stein was niet erg onder de indruk, maar toen liet ik hem míjn telefoon zien. Hij bestierf het zowat. Overigens varieerde het nerdgehalte bij de data-mannen aanzienlijk: Boele (de Fries, natuurlijk) begon meteen over Klingon Cloaking Devices, terwijl Stein niet eens wist wat Klingon was. Maar die had naar eigen zeggen wél de Hitchhiker's Guide al in '81 gekocht...

Boele riep ook nog dat er tegenwoordig meer mensen zijn die Klingon praten dan Esperanto. Hij kon alleen even niet op het woord komen. Dus behulpzaam als ik ben suggereerde ik nog "Fries?". En zo kwam het op talen. En natuurlijk moest het cliché passeren: de Noren die vinden dat Nederlands net Duits is, en de Nederlanders die vinden dat Noors net Duits is. En iedereen op de kast. Niemand houdt van Duits! En het is zo'n mooie taal. Sla Nietzsche er maar op na.

Een van de aanwezige dames begon nog spontaan een liedje in het IJslands te zingen. En alle Noren kennen een psalm uit hun hoofd! Moeten ze leren, op school! Alle scholen! Boele en ik wisselden subiet een blik die niets te raden overliet. Toch mooi, zo'n gedeeld cultureel geweten.

Toen ik vroeg of Boele Stadsfries sprak barstten alle Noren in lachen uit. Is dat leuk, in het Noors? Het blijkt dat hij zijn Fries buiten Friesland geleerd heeft, en dus iets volkomen gedateerds spreekt, uit de tijd dat zijn ouders uit Friesland wegverhuisden. Moet net zoiets zijn als het Remarque-Duits van mijn grootvader! Helaas is mijn Fries niet goed genoeg om van zijn ouderwetse vocabulaire te genieten.

Voor Noren schijnt er trouwens ook een internet-test te zijn die je je "taal-leeftijd" onthult. Ooh! Mijn Noors is ook al niet goed genoeg om dát op waarde te schatten, helaas, maar wat een gaaf concept. Stein bleek 75. Wat een MAN! Zou zoiets ook voor Nederlands bestaan? En zit er een dating service bij? Ik word al helemaal enthousiast. Denk aan de scores van Floor ("hoe kun je 't velen"), Than ("muziek welke niet om aan te horen is") of Bert ("toverlantaarn")! En hoe zou het zitten met Jeroen ("pulchritudineuze protuberansen")?

1 comment:

Unknown said...

Lourens' taal-leeftijd d.d. 29-05-2009: 35
Lourens' taal-leeftijd d.d. 29-05-2010: 5
;-)