01 May 2009

Koninginnedag 2009

Het is altijd leuk om nationale tradities internationaal uit te dragen. Ik had, bijvoorbeeld, de grootste lol met Runeberg-dag, de Finse viering van hun nationale dichter. En Sinterklaas verspreiden was ook leuk.

Vorig jaar waren we met een paar man op het strand gaan barbecuën met koninginnedag. Dat was leuk! Dit jaar wilde ik het wat groter aanpakken. BBQ was goed, maar dan nu met een hele kliek. En er was veel enthousiasme!

Wat ik even vergeten was was dat het russ-tijd is hier. De eindexamenkandidaten hadden het strand overgenomen. Daar wil je niet tussen belanden. We moesten dus dan maar uitwijken naar het balkon van Helgard en Carsten.

Mooi weer, oranje outfits, blikjes bier! Koninginnedag! Foto: Eeva

Voor mij was de dag wat overschaduwd door wat er in Apeldoorn gebeurd was. Welke malloot rijdt er nou weer op een feestende mensenmassa in. Maar sja, met zitten sippen krijg je die mensen niet terug. Dus vuur in de barbecue. En grillen!


Er was veel oranje! En veel mensen! Bas, onze Nederlandse student, die tegenwoordig in Oslo woont, kwam overdag ineens zomaar mijn kantoor binnen. Wie had dat gedacht! Dus die moest mee barbecuën. En Rike, Rafaels vriendin, met het gebroken been. En dan ook nog een hele kliek Duitsers, Finnen, Nederlanders, Zweden, en nog een enkele Franse, en Steve, onze Amerikaan. Er was zat bier (en alcoholvrij! Moest Rike nog naar huis rijden), en druipend vlees, en blakerende worst, en oranje parafernalia, en oranjekoek, en wat er zoal niet bij Koninginnedag hoort.

Niet iedereen heeft wat oranjes, maar toch wel veel! Zie vlnr een Finse, Noorse en Duitser in de nationale kleur.

Binnen no time was Johanna weer als vanouds aan het vuilspuiten, was Erlend onderkoeld provocaties aan het rondstrooien, stond Carsten vertrouwd onverstoorbaar in een rookwolk, raakten mensen mijn logica kwijt, en stond Bas geanimeerd te vertellen over zijn vrienden als nazi-zombies en hun ingewanden. Kortom, een goeie wat merkwaardige avond.

In de loop der avond werd het wat melig. En dat uitte zich ook in barbecue-technieken.

Had van één van de Duitsers nog een knaloranje British Antarctic Survey muts opgezet gekregen... mooi gebaar.

Onze Noorse had een hele mooie koninginnedag-chocoladetaart gemaakt!

Helgard heeft nog minstens een jaar een contract. Ik denk dat er volgend jaar weer koninginnedag gevierd wordt in Tromsø! En zoals één van de Duitsers opmerkte: dit is misschien wel de noordelijkste koninginnedag-viering ter wereld! Allicht leuk om dat te claimen, en zien wanneer de 1e repliek uit Longyearbyen of zo komt...

4 comments:

Henco said...

Sodeju, daar heb je wel werk van gemaakt. Is de waardering voor het koningshuis omgekeerd evenredig met de afstand?

En hebben de Noren ook iets als koningsdag?

Margot said...

Noren gaan uit hun schedel op grondwetsdag! Die leggen de nadruk op "constitutioneel". De koning komt er bekaaid af. Misschien moeten ze tegen de tijd dat Håkon het overneemt de gelegenheid aangrijpen er een feestje bij te doen!

Henco said...

Wat een merkwaardige gelegenheid. Is die grondwet iets heel bijzonders (heeft visioenen van een boek dat in een gouden koets door Oslo wordt gereden) of is de huidige vorst nog saaier dan de grondwet?

Margot said...

Er ging een aantal honderd jaar voorbij waarin Noorwegen weinig voorstelde. En toen in 1814 gunden de Zweden ze ineens onafhankelijkheid-op-papier. En dat was het enige lichtpuntje, dus dat vieren ze nog steeds. En ja blijkbaar is die koning zo saai dat er nauwelijks een puntje aan te zuigen valt. Verder, op 17 mei is het hele land een optocht, echt niemand gaat het zien als daar ook nog een koets met een stuk papier tussen zit... dus wie weet!