10 March 2008

Weekendje Oslo

Tot zover had ik van heel Noorwegen alleen Tromsø en omgeving gezien. Voor het gemak tel ik Senja ook even als zodanig; het is allemaal nog Troms. En het is leuk om ook es wat meer te zien.

Verder is het enorm tijds-efficiënt om, als Floor en ik elkaar willen zien, dat dan halverwege te doen. Scheelt de overstaptijd en een vlucht.

Ergo, het was tijd voor een weekendje Oslo. Vier uur nadat ik het ijshockeyveld af kwam had ik Floor in mijn armen. En in Oslo doen ze wel aan degelijk openbaar vervoer (treinen! Trams! Ongelooflijk!) dus in no time waren we in het hotel.

In Oslo is vanalles te doen (in ieder geval wel als je het met Tromsø vergelijkt), dus we zijn enthousiast van het ene naar het andere museum gehopst. Het vikingschipmuseum natuurlijk, waar zowel het Gokstad- als Osebergschip te zien zijn (en Tune, maar die is niet zo bekend). En het volksmuseum, wat een openluchtmuseum is, met mooie houten opslaghuisjes en een staafkerk en wat dies meer zij. En in een tentoonstellingsruimte: Pompel & Pilt! Met natuurlijk Gorgon Vaktmester. Geweldig! Ik heb meteen een P&P T-shirt gekocht.Ook zijn we over het terrein van het Akerslot gestekkerd. Slot zelf was dicht, maar er was toch stemmig langs alle verdedigingswerken te wandelen.

Als poolonderzoeker moet je natuurlijk, als je de kans hebt, ook langs het Frammuseum. Kijken naar de bootjes waar waaghalzen als Nansen en Amundsen allerlei onherbergzame zeeën bevoeren. Als je dat van zeeën kan zeggen tenminste.

Verder schijnt de wereld bij ouwe troep niet op te houden, dus we zijn ook naar het Munchmuseum geweest (wel een beetje oud), en naar het nationale museum voor moderne kunst.

En zo een uur of vier à vijf gaat dergelijks meestal dicht, en de rest van de dag was voor bierdrinken en eten. En praten. Ook heel belangrijk.

Na 14 maanden samen, waarvan 4 in hetzelfde land, en 10 op flinke afstand, was het tijd om de stand van zaken door te nemen. Werkt het, zoiets? Valt het een en ander te overbruggen, bijvoorbeeld met moderne technologie? Is afstand een gegeven of een variabele? Dergelijke kwesties vroegen de aandacht.

Dus nu zit ik achter mijn microscoop en heb zaken van velerlei aard om te overdenken. Maar ik moet ook maar es rap gaan nadenken over kleine doje zeebeestjes. De volgende trip komt eraan. Naar Wenen, voor de european Geosciences Union General Assembly...

No comments: