07 August 2007

Verslag Merian - deel 2

Zondag

Om een uur of 8 werden we afgelost door de volgende shift, en konden we gaan ontbijten. De rest van de dag namen we, bij nader inzien, alleen box cores en gravity cores (de iets minder geavanceerde versie van een piston core, zeg maar). De box core weigerde twee maal (er zat iets achterstevoren), dus er was niet zo intens veel werk. Wel gelegenheid tot een beetje bijslapen tussen de bedrijven door. En Steffen inmaken. ’s Avonds trok een van de Duitsers een doos bier open tussen het werk door. Goed dat, officieel mag je volgens de regels van het schip 6 uur voor een shift niet drinken. Maar in de praktijk valt het allemaal mee. Ik had het vast gevraagd aan de kerel die over de echo sounder gaat. Ik wist dat ik een nachtdienst zou moeten draaien op dat ding. En strikt gezien zou ik dan vanaf 6 uur ’s avonds niet mogen drinken. Maar hij vond alles best zolang ik maar niet van mijn stoel zou donderen. Dus om middernacht verliet ik het modderig bacchanaal en ging bij de echo sounder zitten. Vier uur lang valt best mee. Steffen kwam me nog een biertje brengen. En veel meer dan 6 keer op een knopje drukken en elk half uur wat gegevens opschrijven hoef je niet te doen. Dientengevolge ben ik nu ineens halverwege een Brontë. Rustige boel.


Maandag

Wegens die nachtdienst, en gebrek aan boringen, wilde en kon ik lekker uitslapen. Ik was er op tijd uit voor de mail transfer van 12 uur en voor lunch. Daarna begon het langverwachte zeeijs in zicht te komen. Dus ik ben op het dek gaan staan kijken. Eenmaal tussen het ijs heb ik mijn werkoverall maar aangetrokken.Toch wel koud! Eindelijk voelt het arctisch. Tot zover was met een T-shirtje aan dek geen uitzondering. Maar nu was een overall met capuchon en handschoenen wel het minimum. En het ijs begon bescheiden. Raargevormde ijsschotsjes. Mooie vormen! En langzaam werden dat schotsen. En op een gegeven moment zag je het hele water bijna niet. Er kwam ook nog een sfeervolle mist opzetten. Ik heb geloof ik van 12 tot 16.30 alleen maar op het dek gestaan en gekeken en foto’s gemaakt. Geweldig, dat zwarte water met dat grillige ijs, en het geraas van het schip dat zich daar een weg doorheen baant.
(http://www.youtube.com/watch?v=pkhhI-In53w)
En af en toe een zeehond op een schots. Of langsvliegende alken, of rare beestjes waarvan niemand de naam wist. Geweldig. Na het eten was er weer een station, en terwijl we aan het prutten waren werd ik gevraagd of ik even in kon vallen op de echo sounder, en bij aflossing was het op twee biertjes na weer bedtijd. De volgende ochtend weer (een echte) echo sound wacht! Zo is zo'n dag om aan vreemde dingen.




1 comment:

Anonymous said...

Tsjonge!