26 May 2007

Zomaar wat observaties bij gebrek aan echt nieuws

Ik kan nog steeds geen stap lopen, al gaat het wel beter en hoop ik dat ik morgen wel een beginnetje kan maken, dus ik maak nog erg weinig mee. Maar om deze blog niet al te saai te maken zal ik de gelegenheid aangrijpen om een paar eigenaardigheden van Noorwegen uit de doeken te doen. Op zich zijn Noren en Nederlanders helemaal niet zo verschillend, maar natuurlijk verbaas je je wel over details als je als nietsvermoedende immigrant hier rond loopt te stekkeren. En sommige dingen zullen specifiek des Tromsøs zijn, of anderszins niet algemeen Noors, maar een kniesoor die daarop let.

Noren hebben rare werktijden. Nu in de zomer doen ze 8 tot 3, met lunch om 11.30. dat betekent dat ze om een uur of 4 à 5 al honger hebben en dus gaan eten. En dan zit je meteen met de noodzaak om om een uur of 8 nog even een gecoordineerde avondsnack naar binnen te werken. Het is hier dus goed om als je een “gewone” werkdag wil maken brood bij je te hebben, want op de in de kantine verkrijgbare lunch red je het niet. Dat ze zo vroeg stoppen is wel goed voor 1e jaars NP-ers; die krijgen nl geen vrije dagen behalve de verplichte, en moeten meer daarvan ofwel uit eigen zak betalen ofwel verdienen met overwerk. En dat gaat dus al om 3 uur in. Eitje!

In de supermarkt hebben ze twee eigenaardige machines: een wisselgeldmachine en een sigaretten- scheermessen- condooms- telefoonkaartenmachine. Bij de kassa hangt een rek kaartjes die je kan kopen en vervolgens na de kassa in de automaat stopt. Dan pas krijg je je zut. En met een telefoonkaart voelt dat noga suf. Dat je dan een telefoonkaartkaart koopt. Ze zullen wel bang zijn voor diefstal. En als je betaalt me papier en munten donder je die laatste in de wisselgeldmachine. Dat is ook het object waar je eventueel muntvormig wisselgeld van krijgt. Zou dat iets te maken hebben met de hoofdrekencapaciteiten van de Noorse caissier(e)s?

Verder is Tromsø goed doorgraven met tunnels. En dan niet van die alpiene tunnels die gewoon door een specifieke berg heen gaan, maar echt een netwerk. Met ondergrondse rotondes! Hip hoor. Had ik nooit gezien. Overigens fietsen ze hier als kinderen op de stoep. Ik verdom het.

Verder is het raar dat iedereen elkaar hier wel te eten uitnodigt, maar niemand hier rondjes geeft! Je haalt gewoon je eigen biertje. Ook dat verdom ik. En het werkt aanstekelijk! Ik zou es moeten kijken of het ook uitmaakt of je in mannelijk dan wel vrouwelijk gezelschap bent. Misschien dat de mannen sneller mee gaan doen omdat ze te trots zijn om zomaar zonder reciprociteit een vrouw hun bier te laten betalen. Ik ben nu nog te weinig in kroegen geweest om dat te weten. En tot zover was het gezelschap internationaal.

Verder snappen ze hier kaas niet. Ze denken dat 27% een optimaal vetpercentage is voor kaas. Come on! En verder, als ze er een keurige 48% van zouden maken zou het nog niks zijn, want ze laten het net genoeg op de plank liggen om het herkenbaar te maken als een poging tot kaas. Jonge kaas zou zich er nog voor schamen! Laat die reut een jaar liggen, dan gaat het misschien nog ergens naar smaken. En dan is de bruine kaas nog relatief top. Dat pretendeert tenminste niet iets anders te zijn dan rare bruine zut. Goed voor op wafels!

Overigens ben ik wat dat betreft erg gemazzeld: ik liep een Deense kaasliefhebber tegen het lijf. Die van weeromstuit ook zo alleteringst veel Deense stinkkaas kado had gehad met kerst dat hij het no way in zijn eentje op kon! En nou heb ik een stuk Deense stinkkaas in mijn koelkast liggen dat in 2006 al stonk. Geweldig!

No comments: