23 May 2007

Girls only

Eén van de dingen die hier opvallen is dat je op het instituut, en overigens ook in de rest van het polarmiljøsenteret en op de universiteit, zo veel vrouwen met vaste banen ziet. Ga die maar es zoeken bij de aardwetenschappers in Amsterdam. En de dames hier hebben ook wel een beetje de neiging tot samenklonteren. Zo heb ik al twee keer ontbeten met de NP dames. Die komen elke twee weken in een tent bijeen om gezamelijk bagels naar binnen te schuiven. En hoe ik dat voor elkaar kreeg in twee weken tijd zal altijd een mysterie blijven, maar het is wel gezellig! Nu nog even Noors leren want ik ben altijd een van de weinigen, en soms de enige (leuk zeg, statistiek met N=2) die dat niet spreekt. En het is echt even heel wat anders dat die testosteronbende in Amsterdam. Dat laatste gaat me geloof ik natuurlijker af, maar het is wel een verrijking om het ook eens in het andere extreme te zoeken. En echt feminien wil het niet worden, want dat schiet niet zo op bij die pragmatisch ingestelde aardwetenschappers, maar dan nog. Wel gek dat dat verschil zo groot is. Zowel VU als NP putten uit dezelfde bron qua internationale gemeenschap aan gekwalificeerd personeel. Waarom komen dan alle vrouwen hierheen? Zou dat iets zijn met arbeidsomstandigheden of zo? Het is wel zo dat het hier normaal is om om 3 uur (zomer) of 4 uur (winter) naar huis te gaan, en dan ben je nog op tijd voor de kinderopvang. Probeer dat in Amsterdam maar eens. Maar als dat het is zou dat wel indiceren dat kinderen van de opvang halen een vrouwenzaak is. Dat zou toch wel vrij ouderwets zijn. Of is Tromsø zo desolaat dat iedereen die er woont, ongeacht sexe en kindertal, graag fulltime werkt omdat je dan tenminste van de straat bent? Misschien zullen we het nooit weten.

2 comments:

Anonymous said...

Ha die Margot,

U doet maar interessante observaties, daar in het Verre Noorden. Als wetenschapsvoorlichtingdinges kom ik nu ineens ook ongehoord veel vrouwen tegen. Laatst zelfs een vergadering waar ik de enige man was... Brrr... Elke vrouwelijke fysicus gaat vroeg of laat iets met voorlichting doen, schijnt het mij toe. Nou ja, statistisch gezien zijn ze tot nu toe minder nerderig dan de mannen, dus zo erg is het niet.

Nou, plzier daar met bagels enzo. Groeten!

Margot said...

Mijn prof zou het er niet mee eens zijn! De wetenschap uit. Al heeft ze misschien begrip voor wetenschapsvoorlichting. Maar, vind jij het ook wel es een leuke afwisseling, of zit jij de hele tijd in de gordijnen vanwege het hoge kippenhokgehalte? Je "brrr" commentaar suggereert het laatste... en dat is sip. Nou ja. Je doet het jezelf aan! :p