06 February 2008

Wat mensen eventueel niet leuk zouden kunnen vinden aan Noorwegen

Weinig dingen! Maar wel een paar. Misschien. Ik weet er even twee. Noorse cuisine staat niet heel hoog aangeschreven. Ik vind het allemaal best naar binnen te duwen! Lutefisk misschien niet, maar het is er niet van gekomen om dat uit te proberen. Wat ik inmiddels wel heb geprobeerd: gammel ost. En ik had wat moeite het te vinden. Had te maken met die irritante liberale spelling van die Noren. Maar, ik probeerde het! Het ziet eruit als iets wat je in een Uilenstede-koelkast zou vinden. En het smaakt als rattengif. Bijzonder!Verder, logistiek gezien is het hier ook een beetje een zooi. Voor lopen en autorijden is het te glad, voor fietsen te hobbelig, en een trein gaat niet. En als de auto's met hun spikes het ijs van de weg afgereden hebben krijg je weer andere ellende.

Even als illustraties: ik maakte een foto zomaar ergens in de stad. Als er sneeuw valt, en het daarna boven nul komt, rijdt het verkeer de sneeuw in richels in lengterichting (logischerwijs), maar ook in breedterichting. Enerzijds zijn dat de bussen die met sneeuwkettingen rijden, en anderzijds is het het remmen en optrekken dat tot rare structuren leidt. En als je die verschijnselen combineert krijg je een soort van eierdozenstructuur. Fietst maar matig! Deze is ontstaan bij een verkeersdrempel, en deze valt nog alleszins mee. Maar die kwam ik toevallig tegen bij daglicht, dus kon ik er makkelijk een foto van maken. 3x die amplitude is vervelender.


En als het een tijdje niet gesneeuwd heeft rijden de auto's met hun spikes het asfalt aan gruis. En als je dan een beetje plakkerig (na het sporten bijvoorbeeld) naar huis fietst kan je dat thuis goed zien. Vrot op je hoofd! En dat boeit niet zo, maar je voelt ook dat je die meuk inademt, en das wel es vervelend. Ze willen het gebruik van spikes ook ontmoedigen. Er komt extra belasting op. En dat zal wel leiden tot extra verkeersdoden; je ziet nu al dat ook voertuigen met spikes en sneeuwkettingen moeite hebben met optrekken, remmen of een bocht nemen. Kan je nagaan wat dat wordt zonder spikes... Maar dan gaat men tenminste dood met een schoon gezicht!

3 comments:

Jeroen said...

Hmmm... Behalve die vrot op je hoofd en de smaak van rattenvergif kan ik ook niet veel "fouts" in je analyse van Noorwegen vinden. Mijn koffers zijn niet gepakt maar ik denk dat er slechtere bestemmingen te vinden zijn.

Margot said...

Wel he! In het algemeen is het hier goed toeven.

Overigens ga ik morgen mijn geluk weer beproeven met de Noorse cuisine. Op het menu staat: slijmerige grijze ballen! Een Bergense delicatesse. Ik kan niet wachten!

Jeroen said...

Bespaar me de walgelijke details...