22 October 2007

Boeken vs televisie

De opiniestukken van highbrowerige kranten staan vol met bespiegelingen over dat "men" tegenwoordig alleen maar katatonisch voor de televisie hangt, en nooit meer leest. Ik kan, wegens een televisie zonder werkende antenne, heel superieur doen over dat dat voor mij niet geldt. Ik lees me scheel. Ik heb even gekeken wat ik sinds mijn promotie gelezen heb: 54 cm boeken.Maar dat gelees van mijn begint ook twijfelachtige vormen aan te nemen. Ik heb moeite om met mijn jatten uit zo'n boek te blijven als het er ligt. Ik doe ook minder verschillende dingen dan eigenlijk goed zou zijn. Ik vraag me dus maar af of het echt zo'n verschil is, lezen of TV kijken. In beide gevallen kan je of pulp, of zut van niveau tot je nemen. En in beide gevallen dreigt verslaving.

Ik denk dat het goed is dat ik van het weekend een paar films heb gezien, voor de afwisseling. Ben ook lid geworden van de videotheek hier. Erg onder de indruk ben ik nog niet van ze, maar ze hebben wel wat goeie en rare films. (Lights in the dusk, irreversible, delicatessen, Lilja 4ever, dat soort dingen). Misschien gaat het helpen! Behalve dan dat ik er geen moeite mee heb een boek te lezen en verder niks te doen, en wél om TV te kijken en verder niks te doen. Misschien maar vaker mensen uitnodigen, want sociaal zijn is ook iets doen...

En verder hopen dat het weer weer hikefähig wordt! Of minder wattig doen en gewoon gaan. Al is het niet optimaal als het zicht bagger is...

5 comments:

Viking said...

Nou zeg, jij moet je wel de kolere vervelen als je in die tijd meer dan een halve meter boeken weet te lezen... En dan ook nog zo'n blog heulemaal volschrijven. Als ik dat zou willen bereiken had ik sinds je promotie niets anders moeten doen. Maar dat zegt een zeer traag lezende en schrijvende Viking. Met twee mini-vikings en een baan die hij te leuk/belangrijk vindt om in 70% te stoppen.

Anyway, ik besta nog. Had je niet gedacht he? Ik ben echt veulstelang niet hier geweest. Schaam schaam. De eerste twee maanden sinds je promo kan ik nog wel goedlullen met huwelijk en aanverwante reizen, maar de afgelopen weken had ik echt geen smoes meer. Behalve standaard Vikingse laksheid.

Ga zo maar eens bijlezen, of... De komende week ergens, in elk geval. Wnat er staat wel veel. Zeg. Tjonge.

Bij ons alles wel best hoor. Leon gaat naar school en vindt dat leuk, Sebas lult je de oren van de kop. Maris steekt meer en meer tijd in politiek en baalt van haar promotie (ze is halverwege, je weet hoe het voelt). En ik evangeliseer er op los. Afgelopen weekend voor anderhalve man en een paardekop in de Westergasfabriek (of eigenlijk, drie 10-jarigen en van elk 1 ouder. Hoewel de kop van die ene moeder best iets paard-achtigs had), komende donderdag voor 2x600 onbedorven zieltjes in Antwerpen. Jihoe!

Ik ga maar eens lezen waar jij was op mijn huwelijk.

Groeten!

Margot said...

Rare Viking! Goed van jou weer een teken van leven op te vangen. Zo te horen gaat het wel goed daar! Waarmee ik Maris' promotiedip niet wil bagatelliseren, maar nou ja, het is een package deal, ze wist dat dit zou gaan gebeuren. Hoort erbij!
En, misschien kunnen we in november ouderwets bijzwatelen. Dat doe je sneller dan schrijven! Moeten we maar even over mailen posten skypen bellen faxen semaforen.

Groet!

Jeroen said...

Ik zie Decamerone van Boccaccio in je stapel. Aanrader of niet? Ik ben in elk geval niet vies van een 'gouwe ouwe'...

Jeroen

Margot said...

Hee Jeroen!

Das al de 2e die over de Decamerone begint. Maar, sja, puur omdat het de Decamerone is is het de moeite waard, maar inhoudstechnisch viel het me wat tegen. Een gezelschapje Tolkien High Elves vertelt elkaar verhaaltjes over vreemdgaan. Daar komt het zo'n beetje op neer... gevolg is wel dat je die 900 blz of wat is het vrij snel uit hebt.

Van die stapel van 18 zijn er 6 die ik specifiek aan zou raden. In gravitatische volgorde:

Gut Symmetries (Winterson)
White Teeth (Smith)
The picture of Dorian Gray (Wilde)
Wuthering Heights (Brontë)
Frankenstein (Shelley)
Het boek Karna (Wassmo)

Jeroen said...

Nou het lijkt me dat ik dat wel kan hebben die Decamerone. Wuthering Heights ben ik al ooit aan begonnen een half leven geleden. Toen kwam ik er niet doorheen. Maar misschien nog eens proberen. Barbara heeft hem thuis in de kast staan meen ik...
Hou je haaks en zo...

Jeroen