29 September 2008

Wetenschapsdagen

Tromsø heeft maar 60.000 inwoners, maar heeft wel talloze serieus te nemen onderzoeksinstituten die met de zee van doen hebben. NP, de universiteit, het instituut voor marien onderzoek, de hogeschool voor visserij en dan nog een stapel instituutjes die in hetzelfde gebouw zitten als NP. En das alleen nog maar de zee...

Iedere herfst presenteren al die instituten zich op de wetenschapsdagen. Gaaf om te zien dat zo'n durp zoveel te bieden heeft! Ik kwam eigenlijk alleen even langs omdat ik wist dat er allerlei lui van NP en de uni waren (Sanja, Helgard, Patrycja, etc etc) maar werd toch wel gegrepen door het succes van het geheel.

Wat ik het goochemst vond was het aquarium van SciencePub, een wetenschappelijk verband waar zowel NP als de uni bij betrokken zijn. Het was een mini-thermohaliene circulatie! Of eigenlijk een thermische circulatie. Niks met zout. Maar ze hadden aan de ene kant, de zuidkant, een dompelaar in het water gehangen, en aan de noordkant ijsklonten in het water gelegd. Waarop inderdaad het water aan de oppervlak noordwaarts gaat stromen, en bij het tegenkomen van het ijs afkoelt, in dichtheid toeneemt, en zinkt. En langs de bodem terugstroomt. Wat ze met kleurstof in het water konden laten zien. Lief!

Het was overigens geen model van zomaar circulatie; het was semi-lokaal... het was een nabootsing van de warme golfstroom die de Noord-Atlantische Oceaan in komt kachelen en de koude stroming terug. Wat geïllustreerd was met piepschuim 2D landmassa's met de Noorse, Faroërse, IJslandse en Groenlandse vlaggetjes erop. Geweldig!

Op de foto's is te zien hoe Steffen een lokaal kind ook helemaal warm krijgt voor dit fenomeen...

No comments: