09 September 2008

Rijles!

Vijftien jaar uitstel is nog geen afstel! Een rijbewijs is iets donders handigs; daar ben ik altijd al van doordrongen geweest. Maar ik heb nogal last van koudwatervrees. En als je dat combineert met hele gezonde praktische bezwaren gebeurt er dus niets. Ik ging op mijn 17e in Amsterdam wonen. Wat heb je als student, en later als AIO, aan een rijbewijs? Je hoeft niet meer van je vrienden te profiteren als je zelf kan rijden. Maar een auto hebben in Amsterdam, das pure waazin. Zeker in de Pijp. Zeker als je aan de VU werkt. En niet oefenen betekent het meteen weer verleren. Slecht plan dus!

Maar nu woon ik in Tromsø. Hier is een auto een heel goed idee. Met streekbussen die es eens per dag gaan, en dat soort grappen. Dus de koudwatervrees bleef, maar de praktische bezwaren verdwenen, en zo eindigde ik in de mallemolen die hier in dit land tot een rijbewijs moet leiden. Het kostte me wat moeite uit te vinden hoe dat werkt hier, maar ik ben er, meen ik, uit: je begint met de basiscursus. Als je die hebt afgerond mag je gaan lessen; hetzij bij een rijschool, hetzij met een bekende die bereid is een L op zijn/haar auto te plakken. En als je denkt dat je er klaar voor bent doe je rijexamen, wat theorie en praktijk in één is. En als dat toevallig niet in de winter is moet je bij de 1e de beste gelegenheid de cursus “poolnachtrijden” doen. En dan ben je volledig gekwalificeerd.


Zo stapte ik gisteren een sjofel leslokaaltje in. Een rij puisterige koppen staarde me verbaasd aan. In Noorwegen mag je beginnen met rijles op je 16e. En al die Noren willen dat dus ook. Dus doe je de basiscursus op je 15e... ik was de enige meerderjarige in de hele cursus. Wel grappig... waar kom ik anders Noorse pubers tegen?

De docent sprak heftig Tromsøs, maar gelukkig zo mooi gearticuleerd als ik dacht dat men alleen van kon dromen, dus ik begreep zowaar, bijna woord voor woord, waar de cursus over ging. Eitje, dit! Hopen dat het zo blijft: hij kondigde al aan dat hij volgende week een vervanger stuurt. Hopen dat ik die ook kan volgen. Maar die basiscursus is duidelijk niet de beperkende factor. Het lessen wordt het enge deel... wordt vervolgd!

4 comments:

Anonymous said...

spannend hoor. zeker als docenten na 1 les al vervangers gaan sturen (maar dat is vast toeval). nu ja, er duiken in Tromso vast geen trams op.
ga je nog lessen nemen van bekenden?

Henco

Margot said...

Nog geen tram gezien! En, ik moet het de kerel nog vragen. Kwam er nog niet van! Maar indien hij niet dan vast wel iemand anders.

Anonymous said...

En anders is er nog wel die vent op Senja die het geen probleem vind om rare mensen in zijn auto te laten rijden ;) (en dan achteraf pas te vragen of je ooit op sneeuw en ijs gereden had...)

-Jeroen

Margot said...

Dat is waar! En hij woonde in Tromsø, weet je nog. Op Senja stond zijn 2e huis...

Maar, Elvar de IJslander zei ja! En hij stond vandaag al in mijn kantoor op en neer te hopsen in anticipatie. Dat wordt nog wat!